• +90 (312) 426 17 04Fax Numaramız
  • +90 (312) 426 16 97Telefon Numaramız
  • order@order.org.trE-Posta Adresimiz

İNTERNET ÜZERİNDEN TIBBİ CİHAZ SATIŞI

İNTERNET ÜZERİNDEN TIBBİ CİHAZ SATIŞI 22 Şubat 2018 tarihinde eklendi.

İNTERNET ÜZERİNDEN TIBBİ CİHAZ SATIŞI

16 Şubat 2018 Tarihinde Sağlık Bakanlığı ve STK lar ile beraber gerçekleştirilen İnternet üzerinden Tıbbi Cihaz satışı konulu toplantıya ilişkin değerlendirmeleri aşağıda bulabilirsiniz;

Sağlık Bakanlığı-Recep Uslu Başkanlığında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri, Rekabet Kurumu, Gümrük ve Ticaret Kurumu, STK yetkilileri, tedarikçiler, dağıtıcılar ve firma yetkililerinin yer aldığı toplantıda teknoloji ile gelinen noktada internet üzerinden satışın günümüzde kolaylık olduğu, ancak sağlık ve tıbbi malzemeler söz konusu olunca bunun bazı kurallar çerçevesinde yapılması gerekliliğinin altı çizildi. Recep bey, konunun reklam, rekabet, şikayet vb gibi çok fazla yönü olduğundan sektörle birlikte hertürlü ayrıntıyı değerlendirerek sağlıklı bir sonuca ulaşmak istediklerini ifade etti.

Bilindiği üzere, Tıbbi Cihaz satış, reklam ve tanıtım yönetmeliğine göre Ek3 de yer alan cihazlar dışında (Diş macunu, Diş protez bakım ürünleri, Kondom, Hasta altı bezi, İnkontinans pedi, Topikal uygulanan sıcak soğuk kompres, Yara bandı, flaster,  Pamuk,  Ağız çalkalama suyu, Nefes açıcı burun bantları) tıbbi cihazların satışı internet üzerinden yasak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Tıbbi cihazların, teşhis- tedavi ve endikasyonlarda kullanıldığı düşünüldüğünde her ortamda herkes tarafından satışının sağlıklı olmadığını ifade ediyor. Daha önce yönetmelik ek3 deki bu 10 kalemin de bu şekilde sektörden gelen geri bildirimler ile belirlendiğini ifade ettiler.

Rekabet Kurulundan Hakan Suat Sönmez tarafından yapılan sunum ile konunun kendileri için hassas olduğu, kendilerinin tüketiciden önceki aşamadan sorumlu olduklarını, hem kendilerinin hem de Gümrük Bakanlığının prensip olarak konuya izni olduklarını, ancak istisnaların düzenlenmesi gerektiğine inandıklarını ilettiler.

Sağlık Bakanlığı da prensip olarak internet üzerinden satışa karşı olmamakla beraber, her ürün grubunun ayrı ayrı kurallara tabi olması gerektiği, bu kuralları ileri dönemde oluşturacakları kılavuzlarda belirlemeyi hedeflediklerini ifade etti. Sektörün önerilerine açık olduklarını, farklı ülke uygulamalarının kendileri için önemli olduğunu,  hasta sağlığının kendileri açısından en önemli nokta olduğunu, satış da ters durum gözlendiğinde kuruma şikayetle bildirim gerektiğini, satışın kendilerinin çizeceği çerçeve ile yapılmasının sağlıklı olacağını ifade ettiler. Tıbbi cihaz internet üzerinden tanıtım konusunda yasal bir engel olmamakla beraber, reklam ve satışın yönetmelik açısından riskli olduğunu, firmaların bu sebeple uyarı alabileceklerini, bir uyarıdan sonra alınacak olası 2. Uyarı kararının bağlı bulunan il sağlık müdürlüğü tarafından değerlendirileceği ifade edildi.

Saygılarımızla,

ORDER Yönetim Kurulu